Brood

Wie op Instagram kijkt, wordt overladen met berichten over bakken met zuurdesem. En ook ik raakte geïnspireerd en probeerde al eerder een starter te maken. Maar echt van de grond kwam het niet. Het is ook wonderlijk, zo’n pot met iets ondefinieerbaars, dat lijkt te leven.

Ik ontdekte Maison Viridi, waar Kirsten Ripke laat zien hoe alles in zijn werk gaat, op haar website, maar ook op YouTube en Instagram. Daar leerde ik hoe ik een starter aan de praat krijg. Alleen maar door regelmatig meel uit mijn voorraadpot en water uit de kraan te vermengen. Uiteindelijk stond er dan na een week een mooie bubbelende starter op mijn aanrecht. Ik kon eindelijk gaan bakken. Wel met veel geduld, want haast heeft zuurdesem niet.

Op zondagmorgen was de starter mooi gegroeid en maakte ik met mijn keukenmachine het deeg voor het brood. Dan moet het enkele uren rusten. Aan het eind van de middag kon ik het brood vormen en in een kom doen. Nou moest het een nacht in de koelkast. En dan, op maandagmorgen, kon ik het brood in de oven schuiven.

En kijk, daar was mijn zuurdesembrood. Mooi bruin, een beetje te zelfs. Het geurde heerlijk, maar moest nog even afkoelen. Spannend moment, doorsnijden en het binnenste keuren. Een mooi gelukt brood, dat heerlijk smaakt. En vraagt naar meer. Nu is het nog een vrij simpel recept, later ga ik me op ingewikkelder recepten storten.

Mijn starter bleef een week lang prima in de koelkast en was daarna snel weer klaar voor een tweede brood. Ook dat lukte goed. Ik heb, geloof ik, de smaak nu echt te pakken.

14 thoughts on “Brood

  1. We eten altijd al volkoren, al is dat van de supermarkt. Maar ik vind dit heel leuk om te doen. Ik kan natuurlijk ook koekjes en taart bakken, maar dan pas ik al gauw niet meer achter mn laptop 😄🍀

  2. Voor de een ‘n leuke bezigheid om zelf brood te bakken en de ander loopt bij de warme bakker naar binnen waar het assortiment (zuur)desembrood steeds meer ruimte op het rek inneemt.Dat eerste ook jaren gedaan met veel plezier en dat tweede komt mij nou beter uit.
    Jou zelf gebakken brood ziet er echt lekker uit en zal vast ook zó smaken maar of het gezonder is dan “gewoon” brood van de ambachtelijke bakker met gist gebakken is niet bewezen.Brood is gezonder wanneer je voor volkorenbrood kiest waar de hele graankorrel in verwerkt is,dan krijg je ál die stoffen binnen als je het eet.
    Ik neem iets eerder aan wat ik hier onder lees dan op sociale media.
    https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-zuurdesembrood-gezonder-dan-gewoon-brood-.aspx

  3. @Rob Alberts: als je in de buurt woonde, zou ik dat best willen doen. Maar ja, helemaal van Amsterdam naar hier is wat omslachtig…😄🙌🍀

  4. Ja, als je de smaak te pakken hebt… Mijn zoon bakt ook allerlei brood en heeft zelfs een stenen plaat voor in de oven.

  5. Oh, dat ziet er goed uit. Het klinkt een beetje eng, dat bubbelende spul, ik zou dan vrezen dat het niet meer goed is 🙂

  6. wat leuk dat je brood gelukt is na behoorlijk wat inspanning en geduld! het ziet er ook heel goed uit, behalve die donkere randen, maar dat los je wel op!

Comments are closed.