Onderscheid tussen lunches op school in USA een Fr. Tasty fb
Op Facebook las ik een stukje van een Amerikaanse die naar Frankrijk was verhuisd. Ze verwonderde zich over allerlei dingen, die totaal anders waren in Frankrijk dan in de USA. Maar het grootste verschil vond ze de manier van schoollunches voor haar 7-jarige zoon.

In Amerika krijgen kinderen op school “kindvriendelijk” eten, zoals hotdogs, burgers, kipnuggets, vergezeld van frietjes en wat baby-worteltjes in een plastic zakje. Alles geserveerd op wegwerp servies met wegwerp bestek.
Hoe anders in Frankrijk, waar de tafel wordt gedekt met echte borden, gewoon bestek, servetjes. Met een grote kan water, waaruit de kinderen zelf hun glazen vullen. En dan wat er op die borden ligt. Een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of wat kaas. Alles vers klaargemaakt. Ook orgaanvlees en blauwe kaas ontbreekt niet.
Het Franse eten ziet er gezellig, kleurrijk en smakelijk uit. In tegenstelling tot het eten in America, dat de vrouw beschrijft als beige op beige borden.
Het verblijf in Frankrijk zal maar tijdelijk zijn en nu al vraagt de vrouw zich af hoe het straks in Amerika moet. Zal haar zoontje ooit nog kunnen wennen aan wat de Amerikanen “voedsel” noemen, of blijft hij voor altijd een fijnproever?
La Cantine, zo typisch frans. Een nieuw restaurantje in St, Julien du Gua en opnieuw nemen deze eingenaars het verzorgen van de schoolmaaltijden op zich. En ik hoor van iedereen hier hoe goed die maaltijden zijn.
Ahh, had ik maar zo’n schoollunch gehad, ooit. Ik herinner mij nog de lauwe melk in flesjes. Soms zat een flesje bij van bruin glas, iedereen wilde die het liefst
Wat een verschil…
Liever ‘fijnproever’!
Lie(f)s.
Ik gun elk kind zo’n lunch.
Hier hoor ik vooral over school ontbijten.
Kindvriendelijke groet,