Vorige week kreeg ik het boek “Trompenburg, Tuinen & Arboretum Rotterdam”, een flink formaat boek over -hoe kan het anders- Arboretum Trompenburg.
We komen er vaak en met veel plezier, want er is altijd veel te zien. De tuin is al heel oud en er staan dan ook heel wat oudere en echt volwassen bomen. De schrijver Ger Fortgens, is meer dan 31 jaar lang verbonden geweest aan de tuin en heeft er met hart en ziel als hortulanus gewerkt.
Het boek leest prettig en geeft een schat aan informatie over bomen, struiken en planten die men in Trompenburg kan vinden. Maar ook over het belang van het zoeken naar de juiste standplaats voor een boom of plant, over vermeerderen en nog veel meer.
In een stad als Rotterdam dreigen bomen vaak het onderspit te delven, want… Ja er moet zoveel gebeuren. Riolering verlegd, straten verbreed of aangelegd. Bomen kunnen in de weg staan en dan wordt soms maar besloten tot het kappen of verwijderen ervan.
Maar juist bomen en planten zorgen voor een betere atmosfeer, de stad wordt er koeler van en de lucht zuiverder. Hopelijk houdt men daar in de toekomst goed rekening mee. Want voordat een boom tot volle wasdom is gekomen, zijn er al gauw een paar decennia voorbij.
@Griemank: meteen gecorrigeerd. Haastige spoed……
Als je het niet erg vindt…. meneer Fortgens was hortulanus.
Ik hoop dat ze daar ook rekening mee houden.
Niet alle bomen hoeven te wijken voor……………!
Gelukkig is het hier niet echt een betonnen woonplaats geworden. We hebben gewoon echt veel groen hier.
Lijkt mij een leerzaam boek!
Ik herinner mij vaag een bezoek uit mijn schooltijd.
Mooi dat er nu een boek is wat het een en ander beschrijft.
Boomvriendelijke groet,
Er is geloof ik zelfs een herplantingsplicht voor elke boom en men hakt gelukkig niet zomaar meer een boom om, tenzij ie ziek is.