Tuinhuis

We struinden Zutphen niet zomaar op de bonnefooi af, maar maakten een stadswandeling onder leiding van een gids. Hij wist ons heel veel te vertellen. Want je ziet wel veel, maar de finesses ontgaan je soms. En dan is wat meer informatie zeer welkom.

Zo zouden we zomaar voorbij gelopen zijn aan de ingang van het ’s Gravenhof. Daar is nu de ingang van de Zutphense musea. Vroeger behoorde dit tuinhuis tot de bezittingen van Graaf van Heeckeren.

Loop je er naar binnen, dan waan je je in een zeegrot. Alle muren zijn van boven tot onder bedekt met schelpen, koraal, mineralen en stenen. Niet zo maar schelpen van een Nederlands strand, maar diverse exotische exemplaren in diverse formaten. Verzameld in een tijd dat Hollandse VOC-schepen de wereldzeeën bevoeren. Naast kruiden en specerijen bevatten hun ruimen dus ook schelpen.

Natuurlijk heeft de tand des tijds ook hier toegeslagen, maar dankzij Het Wijnhuisfonds kon ook dit pareltje van Zutphen weer in volle luister hersteld worden.

5 thoughts on “Tuinhuis

  1. Wat een mooie ontdekking in Zutphen begeleid door een goede gids! De zeelui van de VOC namen niet alleen kruiden mee maar ook schelpen. Het doet mij denken aan Postbode Cheval in de Drôme in Frankrijk, die weliswaar niet met schelpen maar met een stenen eigen bouwsels construeerde in zijn tuin.

  2. Een goede gids biedt zoveel extra’s! Wij hadden er toevallig gisteren weer een. De man had heel veel te vertellen, deed dat op een leuke manier en ging niet te lang door.

Comments are closed.