Vervlogen tijden

Vorige week lag er een Spaans galjoen in de Veerhaven. Dat is was beslist iets wat we wilden zien.

Een prachtige replica van zo’n 17e eeuws schip. Destijds natuurlijk een enorm vaartuig, nu een wat klein scheepje. Tenminste in verhouding tot de enorme cruiseschepen die Rotterdam regelmatig aandoen.

Maar de schoonheid van zo’n schip is ongeëvenaard. Prachtig houtwerk, enorme masten en een wirwar van touwen en zeilen. Ik bewonder dan altijd het vakwerk van toen. Alles gemaakt met -in onze moderne ogen- primitief gereedschap en zonder computerberekeningen.

Hoe het voor de bemanning moet zijn geweest, vertelt het verhaal niet. Maar ik schat zo dat er weinig comfort aan boord is geweest in die vele eeuwen geleden.

We liepen heerlijk in de zon er naar toe, bekeken het schip uitgebreid van de buitenkant, maakten foto’s en wandelden verder.

9 thoughts on “Vervlogen tijden

  1. Ik ben een op de Batavia geweest, maar daar was het onderin toch erg bekrompen. De mensen toen waren natuurlijk ook een stuk kleiner.

  2. Op TV was er ook een item over en de grootste binnenruimte ook te zien. Heel luxieus ingericht en er was ook een grote tafel voor overleg met anderen kapiteins.
    Maar de bemanning zal wel helemaal onderin gehuisvest zijn.

  3. Mooie foto’s! Zelf heb ik begrepen dat het destijds de Hollandse schepen van lage kwaliteit waren en de helft nooit terugkeerde. Of dat voor de Spaanse en Portugese schepen ook gold weet ik niet.

Comments are closed.