Ananas

Ananas kennen we allemaal wel al de vrucht, maar de hele plant kan gebruikt worden. De bladeren worden vaak gebruikt vanwege hun vezels en daar worden dan weer stoffen van gemaakt, maar ook meubelpanelen.

Dat had ik natuurlijk wel kunnen weten, want al meer dan 25 jaar heb ik een sjaal, gemaakt van ananasvezels. Ik kocht die sjaal tijdens een reis naar Indonesië en was helemaal weg van de stof en het gebatikte patroon. Als ik me niet vergis kocht ik het op Sulawesi, tijdens een bezoek aan de Toraja’s.

Ananasvezels zijn heel sterk, zacht en dragen heerlijk. Ze kriebelen niet. Ik draag die sjaal nog steeds regelmatig. En na al die jaren en tig keren wassen ziet ze er nog prachtig uit.

En sinds een aantal jaren wordt er ook een soort namaakleer van die ananasbladeren gemaakt.

Nooit geweten dat die plant zo veelzijdig was.

11 thoughts on “Ananas

  1. Oh, ik heb weer een heleboel geleerd en had hier echt geen weet van!

  2. Van oudsher worden er al van planten en dierlijkematerialen bruikbare producten gemaakt,hoe dichter bij de Evenaar hoe meer vezels hoe dichter bij de Pool hoe meer dierlijkematerialen.
    Je sjaal van ananas vezel is prachtig en dat het van goede duurzame stof is blijkt wel na de vele jaren dat jij hem draagt.Zo kocht ik sjaal uit zijde gemaakt in Sri Lanka.Het viel me trouwens altijd al op tijdens mijn rondreizen hoeveel kleinschalige bedrijfjes er zijn in Indonesië en Sri Lanka waar in mijn Westerse ogen vaker onder erbarmelijke omstandigheden gewerkt werd en voor een karig loontje,vooral in de theepluk,kokosvezel werkplaatsen en op rubberplantages.

  3. Ik was benieuwd of er ook haak/brei garen van werd gemaakt en daar ging weer een nieuwe wereld open. Garen gemaakt van bananen, zeewier en jute. Staat wel bij dat het vrij stug garen is.

Comments are closed.