Recept van de maand

Blogster Elisabeth lanceerde het idee voor een maandelijkse receptenronde. Dit is mijn bijdrage voor deze maand.

Met Kerst bakte ik verschillende soorten koekjes, o.a. cocosmacronen, chocoladeslingers, Linzer koekjes met jam en ook wafelkoekjes.

Wafelkoekjes bakken was nieuw voor me. Je hoeft de oven niet aan te zetten, want je bakt met een wafelijzer. Met mijn ronde wafelijzer kon ik 5 koekjes per keer bakken.

De wafelkoekjes staat links achteraan.

Dit is het recept:
265 gram bloem,
halve theelepel bakpoeder,
snufje zout,
1 eetlepel vanillesuiker of vanille extract ,
175 gram zachte boter,
2 eieren,
1 eetlepel kaneelpoeder (optioneel)

Meng de droge ingrediënten en kneed er met boter en ei een soepel deeg van. Maak een mooie rol en snijdt hiervan stukjes van 15 tot 20 gram en rol tot een bolletje.

Verwarm het wafelijzer tot middel heet en leg er bolletjes apart van elkaar op. Hoeveel ligt aan het formaat en de vorm van het ijzer. Sluit het ijzer en bak de koekjes ongeveer 3 tot 5 minuten. Als ze gaar zijn, laten ze gemakkelijk los van het ijzer.

Bestuif de afgekoelde koekjes met poedersuiker of doop ze gedeeltelijk in gesmolten chocola.

Ik bedacht me dat dit deeg in de diepvries bewaard kan worden. Handig, want dan zijn er altijd snel een paar koekjes te bakken.

Succes!

13 thoughts on “Recept van de maand

  1. Wat zien al die koekjes er lekker uit!
    Koekjes bakken is zo leuk om te doen.

  2. @Lot: ik gebruikte een elektrisch wafelijzer. Maar zo’n ouderwets kan ook. Beetje experimenteren met temperatuur en tijd.

  3. Bedoel je een wafelijzer dat je op het gas legt? Ik heb er ook nog een en ook een andere ronde waarin je tosti’s kan maken. Komen denk ik bij oma vandaan bij haar verhuizing naar bejaardentehuis ij 1975.

  4. Dat ziet er heerlijk uit, het water loopt je in de mond.
    Ik bak meestal cake, peperkoek of appeltaart. Koekjes lijkt me ook leuk én lekker 🙂 Groetjes Anita

  5. Handig en snel, ik maak eigenlijk nooit gebak, maar dit moet toch lukken.

  6. Koekjes bakken… ik doe het eigenlijk veel te weinig! Gebruik je nog speciale bloem?
    Handige tip om deeg in te vriezen!

Comments are closed.