Armoede

Steeds vaker lees je over kinderen die zonder ontbijt naar school moeten. Dat is toch verschrikkelijk.

Bron: Google foto’s

Toen ik klein was, was het bij ons thuis echt geen vetpot. Soms moest mijn moeder eerst melkflessen inleveren om van het statiegeld brood en beleg te kunnen kopen.

Maar ik kan niet herinneren dat er geen eten was. Dat was er altijd. Misschien niet zo uitgebreid, soms geen spekkie naar mijn bekkie. Maar zonder ontbijt naar school of met een knorrende maag naar bed, ik kan het me niet herinneren.

Nu alles duurder wordt en de energieprijzen de pan uit rijzen, wordt het stilaan noodzaak op de kleintjes te letten. Soms zijn prijsverhogingen duidelijk, soms verborgen. Ook kan het geen kwaad alle uitgaven eens tegen het licht te houden. Hoe “noodzakelijk” is het soms?

Mijn moeder lette op elke cent die ze uitgaf. Maar nu hebben we een bankpas en geven we zo makkelijk geld uit. En voor je het weet is het saldo opgegaan aan…. ja, waaraan. In veel huishoudens zal ongetwijfeld nog bezuinigd kunnen worden, maar eten is en blijft een eerste levensbehoefte.

En kinderen in de groei moeten echt ontbijten. En dat hoeft geen kapitalen te kosten. Een witte of bruine boterham met kaas, worst of zoet beleg. En voor wie dat niet wil is er natuurlijk nog altijd zoiets als havermout of pap met melk of yoghurt en wat appel of honing.

En kom met nou niet aan dat “suiker de pest voor je lijf is”, want al vele generaties zijn er groot mee geworden. Beter een beetje zoetigheid dan flauwvallen in de klas!

11 thoughts on “Armoede

  1. Heftige reacties hier.
    Dat er ouders zijn die echt niet weten dat er ook andere mogelijkheden bestaan, dat gaat er bij mij niet in, maar dat zal wel aan mij liggen.
    Ik weet dat die kinderen er zijn, maar dat ligt toch echt aan de ouders.
    En ik woon in een wijk met bijna alleen maar buitenlandse kinderen.

  2. @miekequilt: kinderen vragen er niet om om geboren te worden. Ze zijn ten allen tijde de verantwoordelijkheid van de ouders. Wanneer men heel, heel weinig geld heeft, moet toch geprobeerd worden om de kinderen te voeden. Zij mogen geen slachtoffer worden van de onmacht van de ouders.
    Ik (ver)oordeel niet, maar ben vooral verbijsterd.

  3. Ik schrik heel erg van alle reacties. Natuurlijk kosten tattoos en gelnagels geld dat waarschijnlijk beter besteed kan worden. Maar dat is toch niet de vraag? Er zijn gewoon heel veel kinderen die zonder ontbijt naar school gaan en die ouders hebben die hun prioriteiten verkeerd leggen.
    Deze ouders veranderen waarschijnlijk niet, dus gelukkig komt er dan ontbijt op school.
    Verder zijn er veel ouders die echt niet weten hoe ze moeten opvoeden, die de hele dag thuis zitten en niks mogen van hun man. Hoe moeten die ouders ooit weten hoe het moet, als de omstanders ( en daar reken ik jullie onder) zoveel commentaar hebben? Hoe moeten zij weten dat er voedselbanken bestaan? Ik zou zeggen, ga eens een paar keer kijken bij een basisschool waar veel buitenlandse kinderen op zitten. Misschien worden jullie dan iets milder. En dan niet zo mopperen maar proberen te begrijpen.

  4. Ik vrees dat het om een wensontbijt gaat en niet een gewoon ontbijt zoals het mijne. (Lidl fijn volkoren kost 0,99 en ah Zaanse snijder meergranen ook. Daarin zitten 22-24 sneetjes dus het kost minder dan 10 cent voor een dubbele boterham. Daarbij komt nog margarine 1,09 voor 500 gram bij AH. Wij doen met 3 personen een maand met een kuipje. Beleg zie hier de vergelijking https://levenmetgeld.nl/goedkoopste-broodbeleg/ Zelf neem ik altijd enkel beleg op een dubbele boterham. En dan een kopje thee erbij: 20 zakjes voor 0,45. Ik heb altijd heel erg op geld gelet en dat komt nu weer goed van pas.

  5. Ik weet niet hoeveel Brinta ik vroeger naar binnen heb gewerkt, met een beetje honing of wat suiker…. En rijk waren we echt niet. iedere cent werd volgens mij twee keer omgedraaid voor hij werd uitgegeven.

  6. Natuurlijk is fatsoenlijk ontbijt ook te bekostigen voor mensen met een minimuminkomen, daar laten wij ons echt niks over wijsmaken. Maar het is een kwestie van zwakte, gebrek aan zorgzaamheid en gemakzucht. Vaak zitten wel de armen vol met tattoos en wordt er ook gerookt, maar ‘nee, geen fruit, want te duur’. Ik zit nu ruim vijf jaar in de budgetcoaching en ik zie hoeveel verkeerde keuzes er gemaakt worden door mensen, die weliswaar volwassen zijn maar geestelijk 12 jaar zijn gebleven. Mijn collega’s en ik moeten heel wat werk verzetten om hun mindset te wijzigen. Het probleem is vaak ook dat deze mensen geen verstandig netwerk hebben. We zitten in een tijd dat ‘je er maar niet mee bemoeien’ opgeld doet. Nou, ik zie de resultaten.

  7. Als ik zie hoe veel initiatieven er zijn om mensen met een echt krappe beurs te helpen, inclusief voedselbank, dan vraag ik mij wel af welk verhaal hier achter schuil gaat. Vermoedelijk spelen andere zaken een grotere rol dan puur armoede.
    In sommige landen is het overigens al heel lang gangbaar dat er schoolmaaltijden worden verstrekt. In een aantal Afrikaanse landen is het een manier om ouders te stimuleren hun kinderen naar school te sturen. (Anders worden ze thuis gehouden en moeten ze op het land meewerken.) Dat scheelt weer een mondje minder.

  8. Bij ons hetzelfde verhaal. Geen ontbijt? Daar kan ik me niets bij voorstellen.
    Tot ik mensen leerde kennen die zelf nooit ontbeten en bij wie het met hun kinderen ook zo verging.
    Te laat opstaan, met een banaan in de hand naar school, lekker makkelijk. Soms een dubbelgevouwen snee brood met een plak beleg. Geen sprake van armoede.

  9. Ja dat is verschrikkelijk. Hier zijn scholen die een gratis lunch leveren. Voor alle kinderen trouwens om de versc hillen niet nog groter te maken

  10. Bij ons thuis was het vroeger ook armoede, maar eten was er inderdaad altijd. In het begin van ons huwelijk hadden we het ook echt krap, dus de ervaring van niet weten hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen, heb ik ook gekend. Toch[ en vergeef me] zie ik soms op tv moeders vertellen hoe arm ze het hebben, maar ze hebben wel geverfd haar en gestylde nagels en dan denk ik waar doe je dat dan van? Een goedkoop brood kost misschien 1,75, beetje jam erop, dat moet toch wel lukken? En anders is er tegenwoordig de voedselbank, die bestond vroeger niet, anders had ik er vast ook recht op gehad…

Comments are closed.