Meerdere mede-blogsters schreven er al over, over het verhaal van de Joodse Selma, die met haar vader weet te ontsnappen aan Hitler, maar door het lot terecht komt in het China van Mao.
Ze voelt zich er niet thuis, maar weet zich toch staande te houden. Met haar man en kinderen vormt ze een gezin, dat tamelijk afgescheiden leeft, midden in Beijing. Ze wonen redelijk luxe, naar maatstaven van het communistisch regiem wel te verstaan.
Er zijn tijden dat het hen voor de wind lijkt te gaan. Ze kunnen zelfs op vakantie en ook haar vader komt voor korte tijd naar China op bezoek. Maar Mao gaat steeds extremere eisen stellen, en ook dit gezin krijgt te maken met armoede en voedselgebrek.
Als Selma alleen in Nederland is voor familiebezoek, begint in China de Culturele revolutie. Ook haar man en haar kinderen ontkomen niet aan die volksbeweging en raken er bij betrokken. In het westen druppelt er maar mondjesmaat informatie over binnen, die dan ook nog weinig objectief is. Ongecensureerde of waarheidsgetrouwe berichten zijn er niet. Desondanks, of tegen beter weten in, gaat Selma terug naar China. In Nederland laat ze een angstige vader en andere familie voor altijd achter.
Ik vond het een aangrijpend boek. Beangstigend om te lezen hoe mensen, waar ter wereld ook, in staat zijn om anderen hun duivelse wil op te leggen. Maar ook verbijsterend om te zien hoe miljoenen (jonge) mensen gehersenspoeld worden.
Een absoluut lezenswaardig boek, geschreven zonder opsmuk.
Ik vond het een prachtig boek en ben zo blij dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan.
Dank je Els. Zag trouwens dat je schrijver en titel wel boven je facebookbericht had gezet, dus ik was een beetje te snel met mijn vraag :-), maar evengoed bedankt!
Carolijn Visser- SELMA
Klinkt als een boek dat ik wil gaan lezen. Ik had er nog niet van gehoord… Wat is de titel en door wie werd het geschreven?
Maadag in de bieb opgehaald en gisteren in begonnen. Dus binnenkort ook daarover meer in mijn theatertje 😊
En nu zou je eigenlijk ook nog ‘Meisje met zeven namen’ moeten proberen, als ik je raad mag geven. Wij weten niet half hoe blij we mogen zijn dat ons wiegje hier stond en niet in een of ander verschrikkelijk land.
Ik kreeg net een mailtje van de bieb dat het boek op me ligt te wachten. Duurde een tijd, want ook populair bij leesclubs